januari 2020, Publicaties

Top 10 beleggingscategorieën januari 2020

In het halfjaarlijkse ‘Top 10 report’ van AF Advisors laten we een overzicht zien van de veranderingen binnen de populairste beleggingscategorieën en ranken we de tien beste fondsen die beschikbaar zijn voor particuliere beleggers in Nederland.

Binnen de categorieën Global Large Cap Equity en US Large Equity valt het hoge percentage (90%) Luxemburgse fondsen op. Normaalgesproken verwachten we hier meerdere Nederlandse fondsen omdat deze vanwege betere belastingverdragen met de VS het jaar beginnen met een rendementsvoorsprong op Luxemburgse fondsen van 25bps tot 40bps. Het jaar 2019 was echter een bijzonder goed beursjaar: met bijna 28% zette de MSCI World het beste jaar sinds 2009 neer. In een dergelijk klimaat is outperformance van actieve managers te verwachten omdat zij specifieke risico’s kunnen nemen, bijvoorbeeld door growth boven value te prevaleren. Daarnaast zien we ook dat als gevolg van het retrocessieverbod actieve fondsen goedkoper zijn geworden en daarmee meer concurreren met goedkope passieve oplossingen. Het overgrote deel van de actieve aandelenmanagers is gevestigd in Luxemburg, terwijl in Nederland met name passieve aandelenfondsen zijn gevestigd. Dit verklaart de vele Luxemburgse fondsen binnen de aandelencategorieën.

In lijn met bovenstaande zien we historisch weinig passieve fondsen in alle top-10s.

Binnen de categorie High Yield blijft Robeco op 1. Global Large Cap Equity wordt gedomineerd door Morgan Stanley met fondsen op plek 1 en 2. In algemene zin blijven veel fondsen die in juni 2019 in de top-3 stonden ook nu vertegenwoordigd in die top-3. Op de lange termijn zien we evenwel een ander beeld: dit is de 32e editie van de top-10 rankings door AF Advisors: het fonds dat het vaakst in onze top-10s stond is het Blackrock European Special Situations Fund: 29 van de 32 keer. Alle fondsen die in deze top-10 stonden gemiddeld in 8.21 keer in eerdere top-10s.

Meer informatie en het complete top 10 report kunt u vinden via de onderstaande pdf button.

februari 2020
AF Advisors en Deal Consultancy presenteren Nationaal Kosten Onderzoek -Beleggen- 2020
januari 2020
Nieuwe vormen van vermogensbeheer voor particuliere beleggers door grootbanken