juli 2019, Publicaties

‘Top 10 report’ van AF Advisors

In het halfjaarlijkse ‘Top 10 report’ van AF Advisors laten we een overzicht zien van de veranderingen binnen de populairste beleggingscategorieën en ranken we de tien beste fondsen die beschikbaar zijn voor particuliere beleggers in Nederland.

Afgelopen half jaar wordt gekenmerkt door het handelsconflict tussen de VS en China. Dit zorgde voor veel onzekerheid in de markt. Dit lijk ook zijn weerslag te hebben gehad op retail beleggingen in aandelenfondsen: het eerste half jaar van 2019 werd gekenmerkt door een outflow van gelden bij alle aandelencategorieën. Het lijkt erop dat retailbeleggers minder risico nemen, hetgeen de inflow bij obligatiecategorieën kan verklaren. Hun timing was echter niet optimaal, aangezien Amerikaanse aandelenindices vorige week een nieuwe all-time high bereikten. De toegenomen volatiliteit biedt een actieve manager meer kansen om waarde toe te voegen. Dit verklaart ook het grote aantal nieuwkomers in vooral de aandelen-categorieën. De groei van het aantal passieve fondsen beschikbaar voor de Nederlandse markt stagneert, het marktaandeel van passief (versus actief) blijft echter toenemen (in lijn met de waargenomen trend). Bestaande passieve fondsen blijven dus marktaandeel winnen.

Morgan Stanley domineert in de twee grootste aandelencategorieën: Global Large Cap Equity en US Large Cap Equity. In beide categorieën heeft Morgan Stanley de twee best beoordeelde fondsen.Het Kempen (Lux) Euro Credit fonds is voor het eerst buiten de top tien gevallen sinds we deze rapporten maken. Dit is vooral te wijten aan de outflow van gelden en de relatief hoge kosten van dit fonds. Robeco verstevigt zijn plaats in de categorie High Yield en bezet nu de bovenste twee plaatsen met hun High Yield Bonds fonds en het QI Dynamic High Yield fonds, een strategie die op kwantitatieve wijze belegt in credit default swaps.

Top 10 ranking

De Top 10 beoordeling is gebaseerd op een analyse waarbij verschillende kwalitatieve en kwantitatieve factoren worden meegenomen. De beoordelingscriteria waar rekening mee gehouden wordt zijn: bruto rendementen, Sharpe en Sortino ratio, kosten, lokale ondersteuning, toegankelijkheid en compleetheid van aangeleverde informatie, de ranking van het fonds in het verleden, de ranking van de fonds manager en de kasstromen van het fonds. Er wordt bij AF Advisors geen onderscheid gemaakt tussen actief of passief belegde fondsen.

Voor elke beleggingscategorie hebben we een overzicht gemaakt en belangrijke gegevens toonbaar gemaakt om beter inzicht te geven van deze beleggingscategorie. Voor elke beleggingscategorie laten we het aantal fondsen zien in deze beleggingscategorie, de concentratie binnen de categorie en het gemiddelde kostenniveau. We laten de benchmark zien welke we gebruikt hebben voor de analyse. Ook laten we bij alle beleggingscategorieën de volgende grafieken zien:

– Grootte van de beleggingscategorie & kasstromen
– Return dispersion
– Volatility dispersion
– Het percentage index fondsen

Meer informatie en het complete top 10 report kunt u vinden in via de onderstaande pdf button.

september 2020
Rendementen van individueel pensioen tijdens COVID-19
juli 2020
Impactanalyse cruciaal bij transitieproject